Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Avatar: The Way of Water - 80 %

Lidstvo se nedokázalo smířit s nuceným odchodem z planety Pandora, tudíž je po deseti letech zpět. Což je opravdu špatná zpráva pro Jaka Sullyho a jeho rodinu, kterým najednou hrozí velké nebezpečí.

To uvidíme v akčním a dobrodružném vizuálním spektáklu ze světa planety Pandora. Na režisérskou stoličku se znovu posadil James Cameron. V hlavních rolích se představí starý známý Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver a Stephen Lang.

Lidstvo už je dávno pryč, takže je možné se soustředit na jiné stránky života. Jake Sully (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldana) si pořídili velkou rodinu. S toho vyplývá spousta radostí a starostí, které je potřeba řešit. Navíc, když je to potřeba skloubit s vůdcovstvím v kmeni, tak to není triviální záležitost. Ovšem je to idylka ve srovnání s tím, co se blíží.

Jednoho dne se na obloze objeví nové hvězdy. Vesmírné lodě. Lidé se nesmířili s porážkou, tudíž jsou zpět. Chtějí získat další zdroje této planety, a tak trochu vybudovat náhradní domov pro lidstvo.  Země je už celkem poničená, a asi nevydrží navždy. Během budování lidského osídlení se Jake Sully a kmen Na'vi zaměřili na partyzánský boj, jelikož přímý střet by byl příliš nebezpečný. Ale postup nepřítele nelze zastavit.

Zlom nastane po jednom roce okupace. Na scénu se totiž vrací poručík Quaritch (Stephen Lang), který hrál výraznou roli v prvním dílu. Ten má za úkol zbavit se odboje, který stále působí značné nepříjemnosti. Ovšem velmi důležitá bude i osobní rovina úkolu, jelikož Quaritch lační po pomstě na Jakovi Sullym. To znamená, že jemu a jeho rodině hrozí velké nebezpečí, které je nutné odvrátit.

Dějově to není až tak zázračný film. Znovu se opakuje střet ve stylu setkání kolonizátorů s původním obyvatelstvem. Nový obyvatelé přesvědčení o svoji nadřazenosti si dělají, co chtějí a ostatní považují spíše za otravný hmyz než za lidské bytosti. Ovšem toto rozhodně není všechno. Děj se více zaměřuje i na samotné jednotlivé postavy. Jsou to kvalitně vybudované osobnosti, které poznáme dostatečně k tomu, aby nám na nich začalo záležet.

Nicméně pomsta je stále významným dílkem celé mozaiky děje. To je asi největší změna oproti prvnímu filmu. Díky posunu do osobní roviny zlo více vynikne, a působí jako větší ohrožení, i když objektivně to tak není. Navíc to postavy nutí do většího riskování, čímž stoupá celková napínavost.

Důležitým aspektem celého filmu je téma rodiny. Někdy je to velká zábava, jindy zase kupa starostí. Jak děti rostou, tak se dostávají do sporů s rodiči. Chtějí se vymezit a získat více prostoru. Rodiče jim nerozumí, omezují je, ale pouze proto, že jim na nich záleží a chtějí je chránit. Každá generace má i svoje vlastní radosti a strasti se kterými si musí poradit. To je stejné, ať se to odehrává na Zemi nebo na Pandoře.

Hlavní devizou filmu je jeho vizuální zpracování, které by se dalo označit za dechberoucí. Každé prostředí působí jako opravdové živé místo, které je plné promyšlených detailů. To jsme našli i v předchozím díle, nicméně technika samozřejmě pokročila, takže jsme zase o pěkný kus dál. Ovšem je tady toho o dost víc. Velká část filmu se totiž odehrává ve zbrusu novém teritoriu. Díky tomu uvidíme spousty novinek, nad kterými je možné žasnout. Všechno je tady barevné a zalité sluncem, tudíž spousta detailů úplně jinak vynikne. Navíc to určitě bude většině diváků připadat jako více přívětivé prostředí.

Ovšem lidští osadníci mají svoje vlastní prostředí, které je samozřejmě diametrálně odlišné. Ale tam rozhodně není takový pokrok ve srovnání se zcela novým přírodním biomem. Hodně staví na technice prvního dílu. Tu upravuje tak, jak by se asi proměnila za těch několik let. Uvidíme různá vylepšení, modernizace nebo nové konfigurace pro jiná použití či nová přírodní prostředí. Nicméně toto umí i většina konkurence v žánru sci-fi, tudíž to není zase tolik výjimečné.

Soundtrack a ani ozvučení nedoznalo výraznějších změn, ale to asi nebylo úplně nutné. V tomto oboru ani nenastal takový technický pokrok. Hudba staví na stejných motivech, což ale navozuje příjemný pocit povědomosti. Je to prostě takový doplněk vizuálního zpracování, který je také důležitý, ale nikdy nedokáže získat tolik pozornosti. Možná s technologií Dolby Atmos by to byl větší rozdíl, ale to nedokážu posoudit.

Povedený akční a dobrodružný velkofilm, který dokáže diváky odzbrojit svým vizuálním zpracováním. James Cameron se znovu dokázal překonat a vymáčknout maximum z dnešní filmařské techniky. Děj je také dostatečně propracovaný, ale stejně hraje tak trochu druhé housle. Soundtrack je ten samý případ. Celkově jde skvělou práci, která si rozhodně zaslouží zhlédnutí na velkém plátně.

Automobily

Vzhledem k zasazení filmu tady bohužel nenajdeme žádné automobily.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/277495-avatar-cesta-vody/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt1630029/

Autor: Daniel Trojan | pátek 27.1.2023 19:00 | karma článku: 9,80 | přečteno: 202x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,95 | Přečteno: 222x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 7,95
  • Průměrná čtenost 143x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.