Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok. 

Život dokonalé rodiny, která pro svou spokojenost opomíjí zlo a lidské utrpení nevídaných rozměrů nám bude prezentován v neortodoxním historickém a válečném dramatu ověnčeném významnými cenami. Vzniklo na základě knihy Martina Amise, o jejíž přenesení na plátna kin se postaral Jonathan Glazer, který se do teď neměl příliš čím pochlubit. Do hlavních rolí rodičů byli obsazeni Christian Friedel a Sandra Hüller, které doplňuje například Ralph Herforth.

Rudolf Höss (Christian Friedel) byl vysoce postaveným nacistou, kterému byla svěřena prestižní pozice velitele nechvalně proslulého koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi, přičemž právě on byl tím, který z něj udělal tu továrnu na smrt, jak ji známe. Ve své práci je velmi respektovaný všemi podřízenými a oceňovaný za přínos k budování Říše. Jeho soukromý život tím také rozhodně netrpí.

Bezprostředně za zdmi tábora žije Rudolfova dokonalá rodina, které tady matka Hedwiq (Sandra Hüller) vybudovala spokojený život. Ve velkém domě obklopeném nádhernou zahradou plnou barev se to hemží životem a radostí. Jejich dny jsou plné procházek do krásné přírody, rozmanitých volnočasových aktivit, ale i rodinných večeří či zahradních večírků s přáteli. Život se zdá prost všech starostí a problémů, což by jim mohl leckdo závidět. Jedinou kaňkou jsou permanentně znějící zvuky lidského utrpení z tábora, což je ale považováno za normální.  

Nicméně i v ráji se objevují problémy, jejichž katalyzátorem je Rudolfovo převelení pryč z Osvětimi, ale taková rodina to zvládne. Větší ohrožením je spíše nuda a stereotyp, který vede k podléhání různým temnějším svodům. Ovšem to je pouze detail na jinak téměř dokonalém životě na všech frontách.

Na první povrchní pohled se jedná o pohodový film na příjemně strávené odpoledne, ve kterém nahlížíme pod pokličku krásné rodiny a jejich skvělého života, ve kterém není prostor pro strach a splín, kde hezké zážitky jsou pánem. I když se později objeví na obloze pár mráčků, tak to nikdy neznamená větší problém. Krásně se to sleduje, navozuje to příjemné pocity a vlastně nevadí, že je to až moc hezké, aby to byla pravda.

Pokud chcete něco více a aspoň trochu proniknout do hloubky k tomu nejdůležitějšímu, co tento film nabízí, je bezpodmínečně nutná vaše součinnost. Rozhodně se neobejdete bez dostatečné představy o koncentračních táborech, a především všech zvěrstvech, které se za jejich zdmi odehrávaly. Samozřejmě nejlepší je mít nakoukány některé kvalitní filmy s touto tématikou, protože tady, byť jsou tyto události nesmírně důležité, tak žádnou z nich neuvidíme a jsme tak odkázáni hlavně na vlastní drsnou představivost.

Zrůdné dění za zdmi tábora podněcující prožívání a představy diváků je přenášeno pouze a jedině prostřednictvím všemožných nepříjemných zvuků a ruchů v pozadí. Začíná to u dunivé střelby či hluku strojů, ovšem mnohem mrazivější jsou projevy utrpení nebohých vězňů pod příkrovem křiku a násilí tyranských dozorců a štěkotu rozzuřených psů, což není vůbec příjemné ani pro diváky.

Přitom je důležité uvést, že v tomto směru jsme nesmírně blízko historické realitě. Před natáčením byl proveden rozsáhlý výzkum, díky kterému byla vzata v potaz dobová autenticita jednotlivých zvuků, ale i takové drobnosti jako směr a vzdálenost odkud přichází, přičemž ani ozvěna není pominuta.

S tím silně kontrastují příjemné ruchy a zvuky provázející pozitivní scény filmu, které rozhodně nezaostávají svou kvalitou. Chvíle strávené venku provázejí koncerty zpěvných ptáků, bzučení pilného hmyzu či uklidňující šumění v korunách stromů. Spokojený rodinný život se poté neobejde bez dětského výskotu a smíchu či dospělých ve družném rozhovoru. Zkrátka jde o kulisu provázející příjemné trávení času a navazující pozitivní atmosféru ideální k drsnému přerušení zvuky utrpení zpoza zdi.

Ani jednu z poloh téměř za žádných okolností nenarušuje hudba, ať už pohodová pro chvíle klidu nebo nepřirozeně zvyšující dramatičnost. Zvukové stránce filmu bylo věnováno opravdu mnoho péče, což se přímo odráží v její vynikající kvalitě, díky které silně a tíživě zapůsobí na každého diváka.

Oproti tomu není vizuální stránka zdaleka tak podstatná. Nabízí sice kvalitní zpracování a dobře promyšlené záběry, ale nijak nevystupuje z davu. Jeho jediným úkolem je zprostředkovat záběry a atmosféru krásných dní a rodinné pohody, kterou většinu času zažívají postavy na plátně. Jediným trochu konfliktní tématem je tady vizuální kontrast mezi krásnou zahradou plnou veselí a zdí s ostnatým drátem ukrývající všechno zlo v jednom záběru, ale to nedokáže tolik zapůsobit.

Nedílnou součástí snímku je ukázat, jak dokáží být lidé lhostejní ke zlu a utrpení ostatních lidí. Jsou tak zaujatí spokojeným rodinným životem a pocitem nadřazenosti, že i když jej bezprostředně provází utrpení a masové zabíjení nevinných, tak se od toho dokáží oprostit a brát to za běžnou součást okolního prostředí. Bylo by hezké se domnívat, že tak jednají ze strachu, ale pravda je jinde. Propaganda a nacistická ideologie dokázala změnit jejich myšlení a otupit lidskost natolik, že to považují za normální. Bohužel takových bylo v té době mnoho a my se z toho musíme poučit, aby se to už neopakovalo.

Pohled na lidstvo zde zachraňuje kratičký vložený příběh s polskou dívenkou, která pod roušku noci ukrývala jídlo pro vězně odsouzené k nekonečné otrocké práci bez ohledu na svůj život. Zdá se to jako prosté gesto, ale znamená neuvěřitelně moc. Vzhledem k jedinečnému postavení v rámci snímku bylo zvoleno i unikátní vizuální zpracování pro další odlišení. Bohužel si myslím, že to celé bylo nadbytečné, protože vrhat na lidstvo pozitivní světlo film rozhodně nepotřeboval.

Film se oproti původní knize důkladněji ponořil do historických souvislostí. Dům, zahrada i okolí byly dostatečně prozkoumány pro co možná nejvěrnější obraz dobové reality. Na kvalitním vyprofilováním členů rodiny za využitím historických svědectví spolupracovalo i přímo muzeum v Osvětimi, což by mělo být dostatečnou zárukou kvality.

Naneštěstí se s postupem filmu ukazuje, že se autoři nedokázali úplně dobře popasovat se stopáží celovečerního snímku. Všechna esa byla vynesena příliš brzy, tudíž poté už nebyl velký prostor ke gradaci. Navzdory snaze autorů se tak nepodařilo vyhnout nudnějšímu závěru. Pravděpodobně tak ke konci přijde okamžik, kdy už lhostejnost postav ani hrozné zvuky nevyvolávají v divácích tak silné pocity, jak by bylo záhodno. A bez toho nemá film moc co nabídnout.

Jedná se o velmi neotřele pojatý snímek z období druhé světové války, jehož hlavním tématem je lhostejnost lidí, kteří ve své spokojenosti ignorují páchání zla a působení utrpení nevinným. Na první pohled jde o krásný rodinný film, ale více se není možné mýlit. Věrně ukazuje, co dokáže propaganda a zhoubná ideologie provést s myslí člověka. Byla odvážná volba zdržet se explicitních záběrů a vsadit pouze na zvuk, ale díky neuvěřitelné péči a důslednosti to vyšlo. Jeho dokonalé zpracování dodává divákovi pocit jako kdyby se všechny hrůzy odehrávaly ve vedlejší místnosti a zároveň vytváří mrazivé vizuální představy těchto událostí.

Dohromady jde o snímek založený na velmi neotřelé premise, která dokáže vytvářet silný zážitek. Je to o silném kontrastu mezi spokojený životem a nejhoršími událostmi v historii lidstva, které je tak zobrazeno ve velmi dehonestujícím světle. Neuvěřitelně dokonale propracovaný zvuk zastiňuje všechno včetně herců, ale navzdory svým kvalitám potřebuje výraznou součinnost diváků. Bohužel všechny náboje byly vystříleny předčasně, tudíž postupně přichází repetitivnost a nuda. Celkově se jedná o film pro specifické diváky, kterým nevadí zvláštní a alternativní zážitky vyžadující velké zapojení vlastní mysli a smyslů odlišným způsobem, protože v tom případě to není úplně špatná volba.

Automobily

V koloně vezoucí rodinu na začátku filmu můžeme vidět například Mercedes-Benz typ W136.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1114481-zona-zajmu/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt7160372/?ref_=nv_sr_srsg_1_tt_6_nm_1_q_zon

Současně publikováno na Seznam Médium 

Autor: Daniel Trojan | pátek 29.3.2024 19:00 | karma článku: 7,13 | přečteno: 115x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,66 | Přečteno: 55x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,56 | Přečteno: 121x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,95 | Přečteno: 222x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 7,57
  • Průměrná čtenost 141x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.