Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Equalizer 3: Poslední kapitola - 75 %

Člen zvláštních jednotek na odpočinku se usadil v malebném italském městečku, které bohužel trpí v područí členů mafie a jejich nehezkých choutek. Náš hrdina se tak bude muset vrátit zpátky do akce a zajistit místním spravedlnost.

Tento boj nám bude prezentován ve třetím a s velkou pravděpodobností závěrečném pokračování drsného kriminálního thrilleru s akčními a násilnými vložkami o jehož režii se opět postaral Antoine Fuqua. K roli neohroženého protagonisty se vrací Denzel Washington, kterého na plátně doplňují Dakota Fanning, Eugenio Mastrandrea či David Denman.

Začátek filmu nás zavede na osamělou vinici ukrývající rozsáhlé zločinecké doupě, kde se mnozí ze členů zdejší kriminální skupiny stali obětmi velkého masakru. Na místo zanedlouho doráží šéf tohoto seskupení a vidí celou tu spoušť. Nebezpečí je ovšem již zažehnáno, jelikož se původce krveprolití podařilo přemoci a spoutat. Tím byl náš hlavní hrdina, bojovník proti zlu, vysloužilý člen speciálních jednotek Robert McCall (Denzel Washington), pro něhož je spravedlnost životním posláním. Zbylí padouchové nemaje ponětí, s kým mají tu čest, skončí mrtví na podlaze v tratolišti krve. Protivenstvím osudu je náš kladný hrdina při odchodu překvapen ze zálohy a schytá jednu kulku do zad.

Za minutu dvanáct ho na pokraji smrti najde policista Gio (Eugenio Mastrandrea), který ho urychleně transportuje k místnímu lékaři, čímž mu zachrání život. Robert se samozřejmě snaží hned při první příležitosti opět vypařit, ovšem i když je to opravdový drsňák, tak je stále člověkem potřebujícím čas na zotavení. V době své nucené rekonvalescence zatím objevuje taje malebného středomořského městečka, kam ho osud zavál. Poznává i místní pohostinné obyvatele, kteří ho postupně přijímají za svého. Toto krásné místo si ho získá, a tak trochu se stane jeho druhým domovem.

Bohužel všichni místní starousedlíci trpí pod nadvládou mafie, která si zde dělá, co si jen zamane. Tato spousta bezmoci a nespravedlnosti v Robertovi probudí jeho nesmlouvavé ochranitelské já, před kterým si není žádný padouch jistý svým životem. Tím začíná válka, kde jedna ze stran skončí v propadlišti dějin. Zatím není ukončeno ani vyšetřování zločinců z vinice, které by s tím také mohlo souviset.

První polovina filmu je z větší části spíše poklidným zážitkem. Hlavním úkolem je v této fázi ukázat celé městečko jako nádherný kout světa, kde by bylo moc hezké žít. Můžeme tady naleznout přehršel malebných zákoutí a hezkých míst, které si přímo říkají o prozkoumání. Čas tady plyne pomalejším tempem, protože sem ještě nestihl dorazil spěch a shon moderního světa. Ovšem krása místa by nebyla kompletní bez přívětivých obyvatel, kterým nedělá problém přijmout do svého poklidného ráje i neznámého cizince a zahrnout ho vlídností.

Žádná růže ale není bez trní, takže se pod fasádou bezstarostné idylky skrývá utrpení a strach, přičemž tyto pocity postupně prostoupí celým snímkem a divák se tomu taky nevyhne. Pro člověka musí být velmi těžké žít v područí mafie v plném vědomí toho, že pokud by chtěl svůj stav změnit a postavit se na odpor, tak se nevyhne krutému trestu. Naštěstí se ale na scéně objevil hrdina bez bázně a hany, tudíž se karta obrací a potrestáni jsou ti, kteří si to doopravdy zasloužili. Z pohledu diváka dodává tomuto boji za spravedlnost legitimitu i to, že byl věnován dostatek času poznání krásy tohoto místa, což značně posiluje touhu po jeho zachování.

Každá z těchto poloh filmu má svou vlastní odlišnou a jedinečnou atmosféru. Během krátké chvíle dokáže sklouznout od hřejivé vřelosti k pocitům zmaru a těžké deprese. Na tom se velkou měrou podílí i audiovizuální zpracování, kde především hudba nabízí na každé straně bariéry naprosto odlišné styly skladeb, které ovšem vždy skvěle padnou. Bez toho by byl výsledný zážitek o pěkný kus menší.

I když tady nalezneme pár zajímavých postav, tak světla reflektorů jsou většinu času zaměřena na našeho hlavního drsňáka Roberta. V tomto filmu se sice nedozvíme téměř nic o jeho minulosti, ale ve výsledku nám úplně stačí vědět pouze to, že se jedná o člověka se speciálním výcvikem, jehož posláním je přinést spravedlnost těm, kteří by neměli šanci na ni sami dosáhnout. Rozhodně se neštítí drsných a brutální praktik nepříjemných na pohled, ovšem jediným důvodem pro to je, že jedná především s takovými individui, na které nic jiného neplatí. Zkrátka na hrubý pytel hrubá záplata, tudíž tento přístup Robertovi rozhodně není možné vyčítat.

Vedle toho se může zdát až nečekané, že tady skoro vůbec nenajdeme akční scény v pravém slova smyslu. Jak už bylo dříve nakousnuto, tak tady sice narazíme na pár rvaček a přestřelek, které dokážou zaujmout svojí brutalitou, ale jejich tempo je spíš poklidné. Rozhodně tady není prostor pro nějakou unáhlenost a nerozvážnost v jednání, sází se především na útoky ze zálohy a likvidování protivníků hezky jednoho po druhém.

Samotný závěr je ve znamení masakru hlavních padouchů, který je ovšem stále prováděn s ledovým klidem. Skrývá se v tom poetičnost a poskytuje to silný pocit zadostiučinění. Zlo je po zásluze potrestáno a dobro vítězí. Do městečka se vrací zasloužený klid a život příjemně plyne dál.

Vcelku povedený thriller z prostředí malebného italského městečka a jeho obyčejných obyvatel, kteří místo aby si užívali života, tak strádají pod tvrdou rukou mafie. Naštěstí se zde zjeví nesmlouvavý hrdina, který bude do posledního dechu bojovat za to, aby mohli opět žít beze strachu a obav. Snímek spíše, než rychlými sekvencemi dokáže zaujmout kvalitní temnou i pozitivní atmosférou, kterou doplňuje pomalým tempem s plíživými útoky ze zálohy. Film vzbuzuje představu laciné akční řežby, nicméně dokáže překvapit a zaujmout diváky, pro které jsou moderní thrillery příliš zběsilé a povrchní.

Automobily

Na straně policie převažují především modely Alfy Romeo jako například Giulia, 159 nebo Giulietta, které doplňuje například Subaru Forester. Členové mafie se vozí v rozličných černých vozech kategorie SUV čítající Mercedes-Benz třídy G, Porsche Cayenne, Audi Q8 či Range Rover. Jejího hlavního představitele můžeme vidět za volantem Ferrari 599 a Fordu Mustang.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1184623-equalizer-3-posledni-kapitola/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt17024450/?ref_=tt_mv_close

Autor: Daniel Trojan | pátek 20.10.2023 19:00 | karma článku: 6,80 | přečteno: 131x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Godzilla Minus One: Nezdolný národ monstru navzdory opět povstává z popela (77,5 %)

Japonsko navzdory nedozírným škodám a traumatům druhé světové války dokázalo nabrat kurz vstříc světlým zítřkům. Do toho bohužel přichází gigantické monstrum Godzilla, které poud nebude zastaveno promění zemi opět v trosky.

17.5.2024 v 19:00 | Karma: 4,00 | Přečteno: 59x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Opičí muž: Vykořisťování chudých se nakonec vždy krutě nevyplatí (72,5 %)

Drsný indický mladík se vydává na cestu odplaty za smrt svojí matky, kterou připravila o život zlovůle bohatých a mocných. Vzhlédl se v bájném opičím hrdinovi Hanumanovi a bojuje tak za všechny chudáky vykořisťované těmi nahoře.

10.5.2024 v 19:00 | Karma: 5,81 | Přečteno: 134x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 2,92 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,87 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 127x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:14

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 6,66
  • Průměrná čtenost 136x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.