Recenze filmu Gran Turismo - 82,5 %

Mladý hráč závodních videoher dostane díky svému umu jedinečnou šanci usednout za volant závodního speciálu a stát se opravdovým profesionálním jezdcem. Samo sebou se to neobejde bez tvrdé dřiny a odříkání, ale úspěch je na dosah.

To uvidíme ve sportovním dramatu založeném na legendární sérii videoher. Do tohoto skutečného příběhu se ponoříme ve filmu, o jehož režii se postaral Neill Blomkamp. V hlavní rolích se představí Archie Madekwe, David Harbour a Orlando Bloom.

Jann Mardenborough (Archie Madekwe) je vcelku obyčejným mladíkem. Sní o kariéře profesionálního závodníka, přičemž tuto svoji vášeň zatím uspokojuje prostřednictvím známého videoherního simulátoru jménem Gran Turismo. Otec pro něj nemá příliš pochopení, jelikož považuje jeho zálibu za ztrátu času. I když Jann díky svému vrozenému talentu a píli vyniká na virtuálních kolbištích, tak reálnému úspěchu se to samozřejmě nevyrovná. Naštěstí jeho snaha nepřijde vniveč.

Díky snaze marketingového ředitele Dannyho Moreea (Orlando Bloom) z britského zastoupení Nissanu vznikla takzvaná GT Academy, která si dala za cíl dostat závodníky z virtuálního světa na reálné tratě. A tady se na scénu vrací Jann Mardenborough, který se díky výhře v jedné z kvalifikací dostal mezi vyvolené.

Výcvik talentů byl svěřen do rukou bývalého nadějného závodníka Jacka Saltera (David Harbour), který se moc rád vzdal své současné podřadné pracovní pozice v týmu s několika protekčními děcky za volantem. Na své nové svěřence je drsný a náročný, nicméně jinak by to mohlo skončil velkým průšvihem. Jann je sice opravdu skvělým virtuálním jezdcem, ovšem tady musí o své místo na výsluní bojovat s těmi nejlepšími z nejlepších. Naději na úspěch má velkou, ovšem jestli dostane to privilegium usednout za volant skutečného závoďáku a dokáže se stát úspěšným to teprve uvidíme.

Jelikož se film pyšní názvem slavné videoherní závodní série, tak bylo životně důležité co nejpoutavěji a nejreálněji natočit záběry z jízdy i samotných závodních klání. Naštěstí se to povedlo na jedničku. Je to akční motoristická podívaná, ve které rychlé tempo a napětí do poslední sekundy neutichá. Odvaha odděluje opravdové závodníky od plev. Do toho řvou vytočené motory, pískají pneumatiky a v záplavách jisker se drtí plechy a karbon. Nikdy není jasné, zda to skončí katastrofou nebo zápisem do historických tabulek. Divák díky tomu může nabýt pocitu, jako kdyby byl doopravdy u toho.

Ovšem vedle toho se skvěle podařilo přinést i pocity, které ve víru virtuálního závodění zažívají samotní hráči. Samozřejmě velmi pomáhá použití známé grafiky a typických pohledů kamery, které má každý domácí závodník zaryté hluboko pod kůži. Vedle toho by se to jistě neobešlo bez dunivého hudebního doprovodu, který je také spíše doménou videoher než skutečného závodění. Tady je všechno v nejlepším pořádku.

To je sice hezké, ale pro kvalitní filmový zážitek to rozhodně nestačí. Naštěstí je tady i velmi dobře zapracovaná dějová stránka. Je to klasický příběh ze sportovního prostředí, kde se z ukázkového outsidera postupem času stane hrdina. V prvé řadě musí bojovat sám se sebou. Neobejde se to bez upozadění všech strachů, obav a pochybností. Vedle toho nesmíme zapomenout ani na fyzickou stránku úkolu. Mimo to samozřejmě čelí i venkovnímu tlaku, kdy musí každičkého člověka přesvědčit o tom, že na to má a opravdu patří na závodní dráhu.

Pocity, které zažívá během všech svých vzestupů a pádů se skvěle podařilo přenést k divákovi, což bylo pro výsledný dojem velmi důležité. Přece jenom má tento aspekt filmu naději na zaujetí mnohem větší plejády diváků, než by dokázali opravdu kvalitní jízdní záběry. Uvidíme doslova záplavu emocí, kde množství aspektů včetně audiovizuálního zpracování podporuje silné zapůsobení na diváky. Celý příběh je samozřejmě tak trochu velké klišé, ale zároveň moc krásné, které nikomu neublíží.

Hlavním posláním filmu je ukázat hráče v lepším světle, než na ně stále určitá část společnosti nahlíží. I kdyby se jednalo o pouhé jednoduché odreagování, tak by to byla dobrá věc, ale dokáže se z toho vyvinout mnohem víc. Může se z toho stát reálný zdroj obživy, a dokonce smysluplná náplň celého života. Je to prostředek seberealizace, který umí poskytnout jedinečné šance. Mimo to jde o neuvěřitelný prostředek pro tříbení mysli, učení jazyků a trénink postřehu, což ocení vskutku každý. Vždyť už i mnohé výzkumy potvrdily, že videohry dokážou zpomalit chřadnutí mysli u nejstarší generace spoluobčanů.

I přes to je jedním z hlavních důvodů vzájemného nepochopení právě generační střet, který je velmi dobře ilustrován na příkladu vztahu Janna s jeho otcem. Naštěstí tento střet má ve společnosti sestupnou tendenci z důvodu, že čím dál víc hráčů má vlastní děti.

U filmu podle skutečných událostí je velmi důležité to, jak moc se blíží realitě. Určitým zjednodušením, urychlení či změnám posloupnosti se v podobném příběhu většinou není možné vyhnout a ani tady to není jiné. Hlavní rozdíl spočívá v nejdůležitějších představitelích GT Academy, kde Danny Moore zastupuje člověka s jiným jménem, zatímco osobnost Jacka Saltera je složena z několika skutečných osob.

Z tohoto pohledu bohužel musím největší výtku směřovat k automobilovému obsazení. I když se Jannův začátek automobilové kariéry odehrál před více jak deseti lety, tak se na tratích i mimo ně prohánějí vozy, které v té době ještě ani neexistovaly. Aspoň že Jann sedlá Nissan, který za jeho účasti v GT Academy používal. Co o to, každý se rád pokochá novými auty, nicméně u takového filmu bych mnohem více ocenil dobovou autenticitu.

Jedná se o velmi povedené drama podle skutečných událostí propojující svět reálného závodění s tím virtuálním, které v prvé řadě ukazuje, že má smysl jít si za svými sny, ať jsou jakkoliv vzdálené, protože se na vás zkrátka jednou může usmát štěstí. I když je snímek založen na licenci známé značky, tak žádnou rušivou reklamní náplň jsem neobjevil. Film nabízí skvělou kombinaci mezi velmi kvalitním automobilovým obsahem a silným lidským příběhem, což mu dává naději na zaujetí rozličných skupin diváků.

Automobily

Jann většinu času závodí v Nissanu GT-R v závodní úpravě od Nismo, ale v poslední závodě usedne za volant Ligieru JS PX. Jeho hlavní soupeři jezdí v Lamborghini Huracán a Audi R8, které doplňují například Chevrolet Corvette, Porsche 911, Ford GT či několik Ferrari, přičemž všechny tyto vozy jsou upraveny pro závodní kategorii GT2. V honičce na začátku filmu jsou Jann s bratrem v otcově Volkswagenu Corrado pronásledováni policejním Fordem Focus. Za zmínku určitě stojí Koenigsegg Gemera či Honda NSX.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1208618-gran-turismo/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt4495098/?ref_=nv_sr_srsg_1_tt_2_nm_5_q_gr

https://www.imcdb.org/movie.php?resultsStyle=asImages&sortBy=4&id=4495098

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Trojan | pátek 13.10.2023 19:00 | karma článku: 7,22 | přečteno: 93x