Recenze filmu Někdo klepe na dveře - 60 %

17. 03. 2023 19:00:00
Mladý pár s dcerou je zajat skupinou fanatiků, kteří je postaví před nezáviděníhodné rozhodnutí. Blíží se konec světa a jedině oni tři tomu mohou zabránit tím, že jednoho obětují na oltář smrti.

To uvidíme v mysteriózním a hororovém dramatu od známého režiséra a mistra napětí M. Night Shyamalana. V hlavních rolích se představí Dave Bautista, Jonathan Groff a Ben Aldridge.

Osmiletá Wen vyrazila se svými otci (Jonathan Groff, Ben Aldridge) na dovolenou do chaty v lesích. Právě chytá kobylky do sklenice, když v tom se k ní začne přibližovat neznámý muž (Dave Bautista). Obrovský svalnatý potetovaný chlap se představí jako Leonard a začne Wen pomáhat s lovem kobylek, při kterém se dají do řeči. Ovšem zanedlouho se začnou přibližovat další neznámí lidé, což Wen vyburcuje k útěku za rodiči.

Vše hned poví otcům a začne zběsile zavírat okna a zamykat dveře. Vzhledem k jasně viditelnému strachu na tváři dcery je jasné, že nejde pouze o bujnou fantazii. Stačí chvíle a obří Leonard a trojice ozbrojených kumpánů stojí za dveřmi. To není zrovna skupina, kterou byste si chtěli pustit domů. Ovšem návštěvníci jsou neodbytní a začnou se dobývat dovnitř, což se brzy podaří. Otcové se samozřejmě snaží bránit dceru a sami sebe, nicméně, než se nadějí, tak jsou přivázáni k židlím.

Věznitelé brzy odhalí svoje úmysly. Všichni čtyři měli vizi o brzkém konci světa, která je dovedla na toto místo. Ovšem mladá rodina je bohužel také součástí jejich plánu. Musí si vybrat jednoho člena rodiny a toho zabít pro dobro lidstva. S tím samozřejmě odmítají souhlasit. Únosci proto přistoupí k další části úkolu. Sami si vyberou jednoho svého člena a toho zabíjí. Možná jako ukázku svojí odhodlanosti nebo jako nutnou součást. Ale mrtvolu ještě ani nestihli odnést a už se v televizi objevuje zpráva o velké katastrofě v Oregonu. Tak že by na tom vážně něco bylo?

Začátek filmu působí velmi obyčejně jako v každém druhém hororu. Většina diváků si v hlavě už vytváří představu o tom, co bude následovat a možná se trochu začínají bát možné nudy. Ale naštěstí se postupně začne ukazovat, že se jednalo spíše o takový zastírací manévr na začátek, aby to potom bylo větší překvapení. Později se totiž začne ukazovat, že námět filmu je celkem zajímavý. Nejprve to je spíše plíživé, kdy nesedí pouze pár detailů. Ovšem brzy se to rozjede a ukáže v celé své originální kráse. Pokud tempo vydrží, tak by to mohlo být velmi dobré.

Nicméně po první smrti a sdělení vražedného plánu na záchranu světa to zase začne upadat. Začneme se tak trochu točit v kruhu událostí, které jsme už viděli a jejichž intenzita nijak negraduje. Takže je to spíše taková výplň, která má diváka udržet u obrazovky a nenudit ho, aby si počkal na poslední část filmu, která je zase na úrovni. Uvidíme zajímavé zakončení, kde se konečně dozvíme, jak to se všemi postavami dopadne a jak je to vlastně s tím koncem světa. Tudíž nakonec stojí za to vydržet ten slabší prostředek filmu.

Velmi důležitou součástí celého filmu je kvalitně navozená silná atmosféra. Nejdříve to začíná u slabého napětí, které pramení především z neznalosti budoucích událostí. Ovšem i když tato neznalost opadne, tak atmosféra neutrpí, spíše naopak. Její síla totiž začne pramenit ze záporných postav. Jejich monology a dialogy dokážou vytvořit lehké mrazení. Nemusí ukázat žádné hrozné věci, a přitom strach a obavy s nich přímo čiší. Jenom jejich přítomnost a hlasy dokáží vytvořit takové sympatické atmosférické hororové tajemno. Ale není to pouze případ obřího Leonarda, ale i ostatních věznitelů.

Vzhledem k hlavnímu námětu filmu ve formě konce světa je asi jasné, že se nelze vyhnout odkazům na křesťanství a bibli svatou. Naštěstí se autoři drželi při zemi, takže ani neznabozi či vyznavači jiných náboženství se nebudou muset ošívat.

Nicméně zarputilost věznitelů a jejich utkvělou představu o vlastní pravdě je možné vztáhnout na jeden významný problém dneška, což jsou dezinformace a fake news. Jejich zastánci či oběti jim také bezmezně věří a nejsou schopni přijmout argumenty protistrany. Tady budeme svědky přesně takového střetu v celé své kráse, jenom dovedené do přehnané úrovně, aby to dostatečně vyniklo. Pokud přistoupíme na mimonáboženský pohled na věc, tak uvidíme, že je kvalitně provedený a jde i nečekaně do hloubky, samozřejmě v rámci žánru hororu.

Jedná se zajímavý komorní thriller, který má celkem originální námět. Uprostřed lesní idylky dokážou postavy vytvořit vcelku fungující temný příběh s hutnou atmosférou. Celý tento film by se také dal brát tak trochu jako originálně pojatý náhled do jednoho významného společenského problému, který trápí dnešní západní společnosti. Takže tady máme kombinaci hororu a thriller, která zrovna nevyděsí, ale může zaujmout netradičním námětem příběhu.

Automobily

Rodina přijela na chatu v Land Roveru Discovery, zatímco fanatici se na místo dopravili pick-upem GMC Sierra.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1094004-nekdo-klepe-na-dvere/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt15679400/?ref_=nv_sr_srsg_0

Autor: Daniel Trojan | pátek 17.3.2023 19:00 | karma článku: 6.63 | přečteno: 165x

Další články blogera

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 189 | Diskuse

Daniel Trojan

Minisérie Metoda Markovič: Hojer: Nevšední vyšetřovací metody jsou klíč k úspěchu (85 %)

Na pozadí nepřikrášleného vyšetřování těch nejhorších kriminálních činů sledujeme legendárního kriminalistu, kterak pro rozkrytí série vražd navazuje duševní spojení s vrahem, který mu nenávratně ulpí v paměti.

15.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 11.02 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniel Trojan

Film Jeden život: Odvaha jednotlivců dokáže ochránit mnoho dětských duší před zlem (80 %)

Po obsazení Sudet nacisty se humanitární pracovníci v čele s jedním idealistou rozhodnou odvézt místní děti do bezpečí a uchránit je před utrpením. Po letech utajování konečně nadešel čas se o toto hrdinství podělit se světem.

8.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 5.43 | Přečteno: 99 | Diskuse

Daniel Trojan

Velká cena Rakouska F1 z pohledu vozíčkáře

V létě 2023 jsem navštívil VC Rakouska F1 na Red Bull Ringu a vzhledem k mému těžkému tělesnému postižení jsem se rozhodl tuto cestu podrobněji zmapovat a ukázat, že je možné tento zážitek absolvovat i se zdravotním postižením.

5.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 205 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.59 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 8.43 Průměrná čtenost 147

Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...