Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Dívka a moře - 65 %

Mladá Australanka se sama vydává na své plachetnici na nonstop cestu kolem světa s cílem být nejmladším člověkem, kterému se to podařilo. Musí odolat rozmarům počasí a nenechat se odradit posměváčky a dotěrnými novináři. 

To uvidíme v dobrodružném dramatu podle skutečných událostí v režii Sarah Spillane. Pro roli protagonistky byla zvolena Teagan Croft, kterou doplnili například Cliff Curtis, Josh Lawson a Anna Paquin.

S hlavní hrdinkou příběhu šestnáctiletou Jessicou Watson (Teagan Croft) se nemůžeme poprvé setkat nikde jinde než na její malé plachetnici jménem Pink. Zrovna podniká zkušební plavbu před svojí cestou kolem světa. Ukolébaná jednoduchým průběhem se odebere ke spánku. To ale neměla dělat, jelikož zanedlouho byla probuzena obří kontejnerovou lodí, která její plachetničku celkem pochroumala. Nicméně i když přišla o stěžeň, tak nebyla tak daleko, aby se nedokázala vrátit do domovského přístavu. A rozhodně se tímto drobným nezdarem nenechala odradit.

Na pevnině na ni samozřejmě čeká rodina a také její mentor Ben Bryant (Cliff Curtis). To by Jessice úplně stačilo, ovšem přístav je také plný senzacechtivých novinářů, kteří by rádi využili její prvního neúspěchu ke zvýšení sledovanosti. Ale s tím je potřeba se smířit a řešit opravu lodi. Naštěstí se našlo dost peněz a dobrovolníků, takže je zanedlouho všechno připraveno. Už se jenom stačí rozloučit s rodinou a Jessica se vydává na cestu za dobrodružstvím.

Celý film je protkán různými flashbacky, které přibližují Jessičinu dlouhou cestu za snem. Celé to začalo nesmělými krůčky už za útlého dětství. Později se z toho stal koníček, který nakonec přerostl ve smysl jejího celého života. A to už je jenom kousek k velkému snění, a ještě větším cílům.

Hlavním tématem celého filmu je houževnatost a odhodlanost se kterou je člověk schopen následovat svoje cíle. Je to o překonávání překážek a ochotě jít až za hranici svých možností. Pokud tohle všechno člověk má, tak dokáže neuvěřitelné věci. Celkově to může být i inspirací pro ostatní, aby také něco udělali se svým životem. Přestali hledat výmluvy a dali se do díla. Nedělám si iluze, že by toto dokázal pouhý film, ale jelikož se jedná o skutečný příběh, tak to by už něco mohlo znamenat.

Zosobněním toho všeho je samozřejmě samotná Jessica Watson. Jelikož ji poznáme ze všech nejvíc, dokážeme se tak trochu napojit na její myšlenky. Uvidíme její radost a smutek. Bude svědky každého jejího vzestupu a pádu. Většinu filmu bude dělat všechno pro to, aby nás nakazila svým pozitivním přístupem, což ji určitě většina diváků ráda dovolí. A o to víc nás bude mrzet, když zrovna nebude mít svůj den.

Nicméně není to pouze o Jessice. Důležití jsou i lidé v jejím okolí, jelikož tento příběh by se nikdy nemohl odehrát bez nehynoucí podpory rodiny, která jí poskytla zázemí a prostor pro naplnění jejich snů. Nikdo ji nezrazoval a ani to nebral pouze jako mladickou nerozvážnost. Celou skládanku doplňuje Jessičin mentor a trenér, který do ní nahustil všechny informace o moři a plavbě, takže je připravená na každou eventualitu. Ovšem je to i kamarád se kterým sdílí svoji vášeň.

Pro celý film je také důležité dostatečně kvalitní a poutavé nasnímání samotného oceánu. Aby divák dokázal aspoň trochu poznat a procítit jeho krásu. Představí se azurově modrá obloha, která se zrcadlí v hladině vody až za obzor. Delfíni a velryby se samozřejmě také připlavou podívat. A když padne tma, tak je to teprve něco.  Hvězdy se odrážejí v oceánu tak, že to působí jako by se plachetnice vznášela v nekonečných dálavách vesmíru. Z popisu je nejspíše patrné, že se to podařilo. Nicméně film je především o Jessice, takže krásy oceánu nedostaly tolik prostoru, kolik by si spousta lidí přála.

V poslední půlhodině se začne hrát na trochu drsnější notu. Objeví se dosud největší nebezpečí, kterému je potřeba čelit. Dokonce to dokáže vzbudit i obavy o samostatný Jessičin život. Moře konečně ukázalo svoji nejdrsnější stránku, kterou si zatím nechávalo pro sebe. I předtím byly bouře, ale ty nedokázaly vykřesat zrovna moc emocí.

Ale nebojte, úplný konec bude ohňostrojem pozitivních emocí.

Celkově se jedná o film se silným pozitivním nábojem, který na skutečném příběhu ukazuje možnosti, které člověku může poskytnout síla jeho ducha. Ať je cíl sebevzdálenější, tak je ho možné díky píli a houževnatosti dosáhnout. Celé je to navíc doplněno povedenou audiovizuální stránkou. Takže tady máme příjemný film na poklidné nedělní odpoledne, který vás rozhodně nezarmoutí. Spíše dokáže náladu vylepšit, což rozhodně není k zahození.

Automobily

Žádný automobil tady nemá důležitou roli, ale jako novinářská dodávka se ukáže Mercedes-Benz Sprinter.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1294136-divka-a-more/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt2353868/?ref_=nv_sr_srsg_0

Autor: Daniel Trojan | pátek 24.2.2023 19:00 | karma článku: 6,96 | přečteno: 146x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,17 | Přečteno: 118x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,94 | Přečteno: 221x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 7,83
  • Průměrná čtenost 143x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.