Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Kocour v botách: Poslední přání - 80 %

Kocour v botách, hrdina bez bázně a hany a zároveň hledaný bandita, vypotřeboval většinu svých životů, a tudíž je nucen odejít na odpočinek. Nicméně ještě existuje naděje na návrat do sedla ve formě nalezení tajemné Hvězdy přání. 

Nebezpečné honby za tímto artefaktem budeme svědky v dobrodružném a rodinném animáku z dílen studia Dreamworks. O režii filmu se postarala dvojice Joel Crawford a Januel Mercado. Hlavním postavám propůjčili svoje hlasy Antonio Banderas, Salma Hayek a Harvey Guillén.

Na začátku příběhu je Kocour v botách (Antonio Banderas) hlavní hvězdou večírku, který byl ovšem brzy přerušen příchodem právoplatného majitele domu. Následuje souboj mezi jeho nohsledy a Kocourem, což pro našeho hrdinu samozřejmě není žádný problém. Bohužel se to neobešlo bez značného hluku, což probudilo místního obra, který teď zrovna nemá vůbec dobrou náladu. Nicméně i s ním si dokáže Kocour poradit, pouze na konci je zavalen velkým zvonem.

Probudí se v nemocnici, kde mu doktor oznámí, že zemřel. Někoho by to mohlo vyděsit, ovšem když máte devět životů, tak by to neměl být problém. Ale chyba lávky. Náš chlupatý hrdina totiž už využil osm životů, takže ještě jedna smrt a je konec. Kocour si nejdříve odmítá připustit svoji smrtelnost, ale nakonec se rozhodne odejít na odpočinek do ústraní. Je důležité se dostat mimo dohled, protože je stále vypsaná odměna na jeho hlavu.

Z neohroženého hrdiny se stala tuctová domácí kočka. Nicméně jednoho dne se objeví jiskřička naděje. Je tady šance na nalezení Hvězdy přání, která by mu dokázala vrátit ztracené životy. Kocour v botách se tudíž vydává na výpravu za nalezením tohoto artefaktu. Souputníky na této strastiplné cestě mu jsou věrná čivava Perrito (Harvey Guillém) a kočka jménem Kitty (Salma Hayek). Ovšem rozhodně nejsou jediní, kdo chce uchvátit Hvězdu přání do své moci. Tudíž začíná pořádná honba za pokladem.  

I když se jedná o tvorbu primárně určenou pro děti, tak je to dějově kvalitní film. Najdeme tady pár zajímavých nápadů, které dokážou zaujmout. Děj stále někam směřuje a nezadrhává se v hluchých místech. Příběhové pasáže jsou kvalitně vyváženy těmi akčními. Konec je předvídatelný, ale ničemu to vlastně nevadí.

Jako film pro děti to samozřejmě skvěle funguje. Všude je hodně barev a nějaké roztomilé zvířátko se také najde. Akční scény obsahují spoustu nápadů, které také dokážou zaujmout mladší diváky. Ovšem rozhodně by to nebylo kompletní, kdyby se nenašel i morální přesah. Najdeme tady klasický souboj mezi dobrem a zlem, který je zakončen podle předpokladů. Ukáže se důležitost přátelství a rodiny pro kvalitní život. A spousta dalších klasických témat, které se v tomto žánru předpokládají.

Nicméně i rodič si něco najde. Pro tuto franšízu je typické množství popkulturních odkazů na dnešní dobu a ostatní filmy propojené s klasickými pohádkami, které vytvářejí zajímavý mix. Tady o to samozřejmě také nebudeme ochuzeni, ale je to spíše na nižší úrovni než obvykle. Nicméně to je spíše dobře, jelikož je celkem těžké být pořád originální a nesklouznout k trapnosti. Naštěstí to není všechno. Najdeme tady i hodně vyloženě dospělých témat. Touhu po moci smíšená s ochotou jít přes „mrtvoly“. Stárnutí a smíření se se všemi jeho klady a zápory. A kupu dalších možných problémů spojených s dospělostí.

Za zmínku určitě stojí i obrazové ztvárnění filmu. V dnešní době není žádný problém vytvořit realistickou animaci, která by dokázala dokonale napodobit opravdový svět. Určitě by bylo možné chlubit se tím, kolik mají na sobě postavy milionů chlupů a tak. Ovšem tím už dnes nikoho nedojmete, takže pokud chcete zaujmout, tak je potřeba se odlišit.

Autoři se proto rozhodli pro částečně využití komiksově stylizované animace, ve které je možné projevit více kreativity. Ta se prosazuje především v rámci akčních scén, které díky tomu více zaujmou. Ty díky tomu získaly trochu neobvyklý náboj, a tudíž byla větší zábava je sledovat. Je to poněkud neortodoxní volba v rámci hlavního proudu animovaných filmů pro děti, ale díky tomu získal film kus originality, což rozhodně stojí za to. Tyto dva přístupy dohromady vytvořily dobře fungující mix.

Povedený rodinný animovaný film, který dokáže něco nabídnout divákům každého věku. Dítě dostane barevnou pohádku, u které se nebude nudit a otravovat a rodič nebude trpět její infantilitou. Dokonce si bude schopen najít i témata odpovídající fázi jeho života a podívat se na ně s odstupem v odlehčené formě. Může zaujmout i grafické zpracování, ve kterém měli animátoři šanci trochu popustit uzdu své kreativně. Celkově se jedná o kvalitního zástupce svého žánru, který se zastavil jenom kousek od těch nejlepších.

Automobily

Vzhledem k zasazení filmu tady bohužel nenajdeme žádné automobily.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/389064-kocour-v-botach-posledni-prani/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt3915174/?ref_=nv_sr_srsg_2

Autor: Daniel Trojan | pátek 17.2.2023 19:00 | karma článku: 6,06 | přečteno: 174x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,94 | Přečteno: 221x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 7,86
  • Průměrná čtenost 143x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.