Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Fabelmanovi - 70 %

Dospíváním světoznámého režiséra Stevena Spielberga inspirované drama, ve kterém sledujeme chlapce objevujícího kouzlo kinematografie. Ten se vydává na občas krkolomnou cestu za svým snem, díky které se jednou stane legendou. 

Režie se nemohl ujmout nikdo jiný než samotný Spielberg, který se samozřejmě podílel i na scénáři. Do hlavní role byl obsazen Gabriel LaBelle, kterého doplňují například Michelle Williams nebo Paul Dano.

V roce 1952 vezmou rodiče (Paul Dano, Michelle Williams) malého Sammyho do kina na jeho první film. Ten je jím velmi fascinován. Je nadšen tak, že si k Chanuce přeje vláček, který hrál důležitou roli ve filmu. Nicméně takhle jednoduché to nebylo. Sammy se totiž rozhodl zreplikovat srážku tohoto kolejového vozidla s automobilem, kterou viděl ve filmu. Tímto pokusem celkem naštve otce, že si dárku dostatečně neváží. Ovšem matka na to nahlíží jinak. Vypátrá příčinu jeho chování a usoudí, že zákazy nepomohou. Možná by stačilo, kdyby si tu nehodu natočil na kameru a potom se na to pouze díval a nedělal by další škody.

U jednoho projektu ovšem nezůstalo. Dále vznikaly jednoduché dětské filmy. Jednoho dne dostal jeho otec nabídku na práci, tudíž se celá rodina přestěhovala z New Jersey do Arizony. Sammy si našel nové kamarády ve skautu, se kterými již jako teenager natočí němý western. Ale není to jenom o tvorbě samotných filmů. Sammy dokáže i v běžném životě najít kus umění a zachytit jej. Ovšem třeba otec ho v tom zrovna moc nepodporuje. A určitě není jediný, kdo ho odrazuje. Ale je potřeba si jít za svým snem a nenechat se odradit.

Samotný film má dvě hlavní dějové roviny. Začnu tou více pozitivní, ve které hraje hlavní roli filmové řemeslo a jeho průnik s životem našeho protagonisty. Začíná to jako klasická dětská záliba a hra, ve které jsou nicméně už vidět zárodky talentu a citu pro věc. Postupem času se objevují prvky profesionality, které se prolínají s originální nápady. Úplně z toho sálá nadšení a snaha udělat něco zajímavého. Snaha se stále zlepšovat a dát do každého projektu všechno bez ohledu na jeho důležitost.

Ve filmu ovšem hraje prim druhá dějová linka, která se zaměřuje na každodenní Sammyho život a jeho rodiny, ve kterém je hodně problémů. Spory a neshody mezi rodiči pramenící z jejich odlišností. Do toho se samozřejmě připlétají děti, kterým z toho jde hlava kolem a k tomu mají svoje problémy a špatné nálady. Z tohoto všeho vznikne docela depresivní mix, ve kterém je pouze pár světlých chvil. Ovšem ty slouží pouze k tomu, aby pak další scéna mohla pocity diváka zase srazit dolů. Ten to totiž také hluboce procítí.

Obraz, zvuk a hudba je samozřejmě na vynikající úrovni, ale to dalo očekávat. Kdyby to bylo jinak, tak to by teprve stálo za delší odstavec. V tomto případě ovšem není nutné nic dodávat.

Celý film má tak trochu prvky ozdravného procesu, při kterém se Steven Spielberg snaží srovnat s různými událostmi, které na něj měly vliv během jeho dětství. Podívat se na ně s dostatečným časovým a věkovým odstupem a zpracovat je svým vlastním stylem a prostředkem, který je mu nebližší. V tomto filmu nám tentokrát světoznámý režisér dovolil trochu více nahlédnout do svého nitra a do svého života, než jen sledovat fiktivní postavy.

Takže celkově jde o kvalitní rodinné drama s hutnými emocemi a zajímavými postavami, které mají mezi sebou fungující chemii. Mírným zklamáním je část děje věnující se filmovému tématu. Ta je opravdu skvěle zpracovaná a je radost ji sledovat, ale bohužel dostala tak zoufale málo prostoru, že se celkem málo propsala do výsledného dojmu. Takže to nakonec vychází tak, že jde sice o kvalitní drama, které ovšem dostatečně nevyužilo příležitost na větší originalitu.

Automobily

V roli kombíku rodiny Fabelmanových se vystřídají Chevrolet Bel Air, Ford Country Squire a Chrysler New Yorker, tudíž se jedná o zástupce tří hlavních amerických koncernů. V New Jersey rodina ještě používá Plymouth Belvedere. Rodinný přítel jezdí v Oldsmobilu Dynamic 88. Na začátku své kariéry používá samotný Sammy Chevrolet Corvair.

Zdroje 

https://www.csfd.cz/film/1081018-fabelmanovi/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt14208870/?ref_=nv_sr_srsg_1

https://www.imcdb.org/movie.php?id=14208870

Autor: Daniel Trojan | pátek 6.1.2023 19:00 | karma článku: 5,30 | přečteno: 139x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,94 | Přečteno: 221x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 7,86
  • Průměrná čtenost 143x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.