Recenze filmu Vražda v Londýně - 65 %

23. 12. 2022 19:00:00
Plány na filmovou verzi úspěšné divadelní hry jsou na oslavě stého představení značně narušeny vraždou. Kupou potenciálních podezřelých se musí probrat dlouholetou prací znavený inspektor ve společnosti ambiciózní strážnice.

Tohoto zajímavého vyšetřování budeme svědky ve filmu spojujícím kriminální žánr s komedií od režiséra Toma George, který má zkušenosti především s dokumentární tvorbou. V hlavních rolích se představí Sam Rockwell, Saoirse Ronan a Adrien Brody.

V padesátých letech minulého století se v londýnském West Endu hraje divadelní hra Past na myš od Agathy Christie. Na oslavu stého představení byl uspořádán večírek, kde jsou kromě osazenstva divadla přítomni i někteří autoři budoucí filmové verze včetně režiséra Kopernicka (Adrien Brody). Ten se naneštěstí rozhodl svádět na večírku jednu mladou dámu, což vyústilo v šarvátku s rozezleným manželem. Během rvačky utrpělo Kopernickovo sako újmu velkým dortem, tudíž bylo nutné navštívit kostymérnu pro nápravu situace. Bohužel se v místnosti zjeví neznámá osoba, dojde k další rvačce, ale tentokrát je s naším režisérem amen.

Na místo jsou přivoláni inspektor Stoppard (Sam Rockvell) a strážnice Stalker (Saoirse Ronan) aby vraždu vyřešili. Nejdříve je nutné provést prozkoumání samotného těla. To bylo uloženo na pohovku uprostřed jeviště, což je poněkud teatrální, ale jemu by to asi nevadilo. Na mrtvole se najdou stopy značící rvačku a boj o život, ovšem jinak nic zajímavého. Poté už je čas na ohledání místa činu, kde ovšem také není nic, co by ukázalo na pachatele.

Nějaké světlo by do případu mohli vnést výslechy přítomných v době činu. To ale nakonec přinese více škody než užitku, jelikož motiv mělo celkem hodně lidí. Takže z toho bude tak trochu zmatek a bude těžké se v tom zorientovat a najít pravdu.

Hlavním cílem filmu je vytvořit klasickou detektivku ve stylu Agathy Christie a podobných autorů, ovšem samotným zpracováním si udělat z tohoto žánru tak trochu legraci. Všechno posunout na trochu zveličenou úroveň, a přitom dosáhnout toho, aby to nevyznělo absurdně. Použijí se i klasická klišé, která jsou využita jako další zdroj zábavy.

Kořením příběhu jsou různé třetice a slovní přestřelky mezi postavami. Nejvíce to vynikne při střetu mezi excentrickým uměleckým světem a tím racionálně běžným. Ta odlišnost mezi náhledy na svět je fascinující, ale i střety na jedné strany barikády stojí za to. Vždyť i naše hlavní detektivní dvojice je na racionální části spektra, ovšem stejně je každý jiný. Když spojíte staršího životem znaveného detektiva s ambiciózním a nadšeným nováčkem, tak by mělo vzniknout něco zajímavého. Tady uvidíme opravdu zajímavou chemii mezi nimi.

Velmi důležité bylo navození té správné atmosféry, jak samotné divadelní, tak i obecně té padesátých let. Je tady ještě cítit to poválečné nadšení, které se přeměnilo na naději v zářnou budoucnost. Povedlo se skvěle spojit stylové oblečení a dobové interiéry a zapojit správné automobily. Tady žádná minela.

Audiovizuální zpracování se skládá ze správně zvolené hudby pro každou příležitost, kvalitní kamery a zajímavých střihů, které umožňují podívat se na určité důležité scény zároveň z pohledu více stran a získat trochu nadhledu.

Takže celkově jde o zajímavý film, dělající si legraci z klasických detektivek, který ovšem zároveň ukáže i kvalitní a pochopitelné vyšetřování. Postavy jsou dostatečně zajímavé, a tudíž nevadí trochu jednodušší kostra příběhu. K tomu se přidá poutavé prostředí a vznikne i docela kvalitní dílo.

Automobily

Inspektor Stoppard jezdí ve Fordu Anglia. Na místo rozuzlení přijedou postavy v Bentley Mk. VI, Jensenu 541 a v policejním Morrisu Minor. Dále tady najdeme například Wolseley 6/80.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1066744-vrazda-v-londyne/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt13640696/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.imcdb.org/movie.php?resultsStyle=asImages&sortBy=4&id=13640696

Autor: Daniel Trojan | pátek 23.12.2022 19:00 | karma článku: 6.22 | přečteno: 150x

Další články blogera

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 189 | Diskuse

Daniel Trojan

Minisérie Metoda Markovič: Hojer: Nevšední vyšetřovací metody jsou klíč k úspěchu (85 %)

Na pozadí nepřikrášleného vyšetřování těch nejhorších kriminálních činů sledujeme legendárního kriminalistu, kterak pro rozkrytí série vražd navazuje duševní spojení s vrahem, který mu nenávratně ulpí v paměti.

15.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 11.02 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniel Trojan

Film Jeden život: Odvaha jednotlivců dokáže ochránit mnoho dětských duší před zlem (80 %)

Po obsazení Sudet nacisty se humanitární pracovníci v čele s jedním idealistou rozhodnou odvézt místní děti do bezpečí a uchránit je před utrpením. Po letech utajování konečně nadešel čas se o toto hrdinství podělit se světem.

8.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 5.43 | Přečteno: 99 | Diskuse

Daniel Trojan

Velká cena Rakouska F1 z pohledu vozíčkáře

V létě 2023 jsem navštívil VC Rakouska F1 na Red Bull Ringu a vzhledem k mému těžkému tělesnému postižení jsem se rozhodl tuto cestu podrobněji zmapovat a ukázat, že je možné tento zážitek absolvovat i se zdravotním postižením.

5.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 14.27 | Přečteno: 205 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 78 Celková karma 8.43 Průměrná čtenost 147

Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...