Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Barbar - 60 %

Mladá žena si pronajala dům, přičemž rozhodně netušila, že tam bude trávit pobyt s neznámým mužem. Nicméně to nakonec nebude ten největší problém, jelikož dům samotný ukrývá něco mnohem horšího. 

To uvidíme v tomto americkém mysteriózním hororu od relativně nezkušeného režiséra Zacha Creggera. V hlavních rolích se představí Georgina Campbell, Bill Skarsgard a Justin Long.

Tess (Georgina Cambbell) zrovna přijela do Detroitu, kde ji další den čeká pracovní pohovor. Aby nemusela ráno jet daleko, tak si pronajala na noc dům na předměstí. Po příjezdu na místo přenocování se objeví nečekaný problém. Uvnitř se totiž už nachází jiný nájemník jménem Kieth (Bill Skarsgard). Je to velmi překvapivé, jelikož tam měli být každý sám. Tess rozhodně nechce strávit noc s neznámým mužem, tudíž se snaží si najít jiné ubytování. Nicméně tato snaha je marná, takže se nakonec rozhodla zůstat.

Naštěstí to nakonec není zase tak špatné. Keith je vlastně velmi příjemný společník. Je to gentleman, dobře se s ním povídá, umí naslouchat a nezkazí žádnou zábavu. No nic, byl to hezký večer, ale už je čas jít na kutě. Druhý den proběhne pracovní pohovor, načež se Tess vrací zpátky do domu. Při balení věcí se nedopatřením zabouchne ve sklepě. Během snah o únik objeví tajnou chodbu, na jejímž konci se nachází tajemná vězeňská cela. Co dalšího děsivého se asi skrývá v útrobách domu?

Tento film celkově obsahuje více dějových linek, které vytvářejí kompletní celek. Ukazuje to příběh z různých úhlů pohledu a doplňuje odpovědi k otázkám z ostatních linií. Každá dostane přesně tolik prostoru, kolik je potřeba. Navíc jsou poskládány tak, že se nemůže objevit nuda. Vzhledem k nezkušenosti režiséra je celkem překvapení, jak dobře se to podařilo ukočírovat.

První půlhodina filmu je spíše krotká. Nic moc hororového, jenom běžné nepříjemnosti. Prostě něco, co by mohl dneska zažít každý. Dokonce by to mohl být i začátek romantického filmu a nebylo by to úplně mimo mísu. Avšak možná právě díky tomu působí zbytek filmu více nebezpečně, než kdyby to bylo drsné od první minuty.

Změna nastane po objevení tajné chodby. Najednou se začne hrát na tajemnou a temnou atmosféru. Prochází se tmou a objevují se různé podivnosti. Ovšem i takhle kvalitní základ by se dal pokazit. Když by se tyto prvky špatně poskládaly, tak by se divákům nepodařilo zprostředkovat ten správný pocit, a bylo by to na nic. Neboli jinak řečeno nuda. Nicméně tento film toho rozhodně není příkladem. Tady se povedlo všechno kvalitně spojit a vytvořit ten pocit strachu a obav, že se něco skrývá ve tmě a není vůbec jasné, co to je. Jestli někdo potřebuje pomoc, nebo budeme za chvíli potřebovat sami pomoct. Nevědomost je velmi děsivá věc, ale když odejde a my zjistíme hrůznou pravdu, tak není možné to vrátit zpět i kdybychom si to hodně, hodně přáli. Bohužel.

Postupně se objevují i další klasické hororové prvky. Najdeme tady pár brutálních scén, které jsou nepříjemné na pohled. Ovšem krev a podobné věci nejsou z tohoto pohledu to hlavní. Ještě o něco hůře se dívá na scény bizarní, kterých je možná o něco více a mají silnější působnost.

Postupná gradace je nakonec přetavena ve vhodně zvolený konec se silnou pointou. Vzalo to nečekaný vývoj, nicméně to vlastně dávalo naprosto smysl. Samozřejmě, že je trochu bizarní, ale je v tom obsažen i hluboký lidský cit. Vyjeví se to s pomocí zobrazení pravých tváří postav, z čehož vznikne střet mezi naprosto pozitivními a velmi negativními emocemi. V divákovi by to mohlo i něco zanechat, což rozhodně není běžné u většiny hororů.

Celkově jde o povedený mysteriózní horor, který se nesnaží zaujmout velkou brutalitou a hrátkami s duchy. Tento film sází na bizarnost, která ovšem nemá za cíl pouze šokovat. Za tímto obalem se totiž skrývá hluboký kus lidskosti. Během sledování filmu to působí celkem podivně, nicméně po shlédnutí celku to začne dávat smysl a může to zanechat silný dojem.

Automobily

Tess používá Jeep Liberty. Další návštěvník přijede v Nissanu Leaf. Dále tady najdeme například Ford Explorer.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1196471-barbar/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt15791034/?ref_=nv_sr_srsg_1

Autor: Daniel Trojan | pátek 2.12.2022 19:00 | karma článku: 6,20 | přečteno: 148x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,95 | Přečteno: 222x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 7,95
  • Průměrná čtenost 143x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.