Recenze filmu Mimořádná událost - 60 %

25. 11. 2022 19:00:00
Vlak projíždí poklidnou českou krajinou, nicméně po technickém problému se ocitne bez strojvedoucího ponechán napospas osudu.

Jak si s tím poradí pasažéři uvidíme v této komedii s dramatickou zápletkou od Jiřího Havelky, autora úspěšných Vlastníků. V hlavních rolích se nám představí například Igor Chmela, Jana Plodková, Ctirad Götz a další.

Základní námět příběhu je inspirován podobným případem na trati Studenec – Křižanov, kde také strojvedoucí musel vystoupit kvůli opravě brzd, přičemž mu vlak ujel. Nikomu se tenkrát naštěstí nic nestalo. Nicméně události uvnitř vlaku a chování pasažérů jsou pouze autorskou licencí a nemají oporu v realitě.

Motoráček je na cestě malebnou krajinou. Sluníčko svítí, ptáci zpívají, prostě je krásný den. Technický stav vozu bohužel není bezchybný, tudíž je strojvedoucí nucen mezi stanicemi zastavit a jít ven provést opravu. Po trošce toho hrabání se v hejblatech, trubicích a hadicích se vlak znovu dává do pohybu. Říkáte si, že jsem se nezmínil o nastoupení strojvedoucího? Tak to máte naprostou pravdu. Ten totiž jaksi zůstal venku. Nemaje mobilní telefon či jiné komunikační zařízení nezbyde mu nic jiného než se dát do pronásledování po svých.

Trať je sice prázdná, nicméně interiér vlaku obsahuje cestující, kteří zatím netuší, do jaké šlamastiky se dostali. Třeba by jim mělo být divné, že najednou jedou opačným směrem. Nakonec opravdu zjistí, jak se věci mají. A bylo by asi dobré s tím něco udělat, jelikož tohle zřejmě není ideální stav. Nebude to sice úplně jednoduché, avšak udělat se to musí.

Vlak je plný různých lidí a různých typu osobností. Jedná se obvyklý průřez pasažérů, kteří se v tomto dopravním prostředku běžně vyskytují i v normálním provozu. Cestující jsou v tomto filmu tou nejdůležitější věcí. Střety mezi nimi, a i ty s realitou jsou základem zábavy. Velmi pohotově na sebe reagují a ve správné chvíli se nebojí originálních hlášek. Uzavřený prostor i nebezpečná situace se staly skvělým katalyzátorem komediální složky filmu.

Se zasazením do běžné reality pomáhají různé podivnosti z černé kroniky, které jsou součástí děje. Jde o klasiky české popkultury. Asi stačí zmínit Bábu pod kořenem a už jsou všichni doma. Ovšem nejde o elementy zbytečně odvádějící pozornost, ale o lehký doplněk hlavního příběhu a další možnost k pousmání.

Uprostřed filmu se postupně začíná odstupovat od žánru komedie směrem k dramatu. Nějak ale nemám tušení k čemu to bylo dobré. S touto změnou se totiž začne místy objevovat i trocha nudy. Přišlo mi to, jako by se režisér a scénárista v jedné osobě pokoušel vymanit z komediální autorské kolonky a trochu přecenil svoje schopnosti. Ještě štěstí, že se i po tomto rozhodnutí objeví několik povedených zábavných scén, takže to ve výsledku není tak špatné, jak by mohlo být.

V této fázi filmu se nejvíce rozvíjí téma možného únosu vlaku teroristy. Sice díky tomu vzniklo několik relativně zábavných střetů osobností cestujících, ale celkově si tím nápadem nejsem zrovna moc jistý. Je to taková až moc jednoduchá a málo originální zápletka. Dalo by se to shrnout tak, že to byla poněkud laciná volba.

Takže by se celkově mohlo jednat o velmi povedenou situační komedii s se skvělou chemií mezi postavami. Spousta povedený hlášek a slovních přestřelek. Opravdu to mohl být skvělý zábavný film, ale toto jako by autorům nejspíše nestačilo, jelikož se v polovině filmu rozhodli začít hrát na dramatickou notu. Tato sázka na nejistotu bohužel nevyšla, nicméně pár dalších zábavných scén dokázalo udržet kvalitní výsledný dojem.

Automobily

Najdeme tady například DS 7 Crossback, Škodu Favorit nebo policejní Škodu Octavia.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1052674-mimoradna-udalost/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt14878070/?ref_=nv_sr_srsg_0

Autor: Daniel Trojan | pátek 25.11.2022 19:00 | karma článku: 8.77 | přečteno: 531x

Další články blogera

Daniel Trojan

Minisérie Metoda Markovič: Hojer: Nevšední vyšetřovací metody jsou klíč k úspěchu (85 %)

Na pozadí nepřikrášleného vyšetřování těch nejhorších kriminálních činů sledujeme legendárního kriminalistu, kterak pro rozkrytí série vražd navazuje duševní spojení s vrahem, který mu nenávratně ulpí v paměti.

15.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 128 | Diskuse

Daniel Trojan

Film Jeden život: Odvaha jednotlivců dokáže ochránit mnoho dětských duší před zlem (80 %)

Po obsazení Sudet nacisty se humanitární pracovníci v čele s jedním idealistou rozhodnou odvézt místní děti do bezpečí a uchránit je před utrpením. Po letech utajování konečně nadešel čas se o toto hrdinství podělit se světem.

8.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 5.41 | Přečteno: 97 | Diskuse

Daniel Trojan

Velká cena Rakouska F1 z pohledu vozíčkáře

V létě 2023 jsem navštívil VC Rakouska F1 na Red Bull Ringu a vzhledem k mému těžkému tělesnému postižení jsem se rozhodl tuto cestu podrobněji zmapovat a ukázat, že je možné tento zážitek absolvovat i se zdravotním postižením.

5.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 13.98 | Přečteno: 199 | Diskuse

Daniel Trojan

Film Den díkůvzdání: V touze za materiálními statky lze ztratit nejenom hlavu (67,5 %)

Rok po nákupním šílenství s oběťmi na životech jsou náhle zabíjeni lidé, kteří na tomto krveprolití měli podíl. Policie je bezradná, tudíž vypátrání tajemného vraha spočine na bedrech mladé dívky a přátel, kterým jde také o krk.

1.3.2024 v 19:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.82 | Přečteno: 264 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 114 | Diskuse

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

V minulém článku jsem vám představila debutový román Letnice od Miroslava Hlauča. Dnes u Letnic stále zůstaneme, ale trochu jinak. Přináším vám s panem Hlaučem rozhovor.

17.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 6.28 | Přečteno: 79 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 7.90 Průměrná čtenost 145

Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...