Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Úsměv - 55 %

Psychiatrička je šokována podivnou sebevraždou svojí nové pacientky. Nejde ovšem o jedinečnou událost, ale o řadu úmrtí za stejných okolností.

Snahu o rozluštění tohoto znepokojivého fenoménu uvidíme v americkém mysteriózním hororu. Jedná se o celovečerní režisérský debut Parkera Finna. V hlavních rolích se nám představí Sosie Bacon, Caitlin Stacey a Jessie T. Usher.

Lékařka psychiatrie Rose Cotter (Sosie Bacon) se ve své nemocniční praxi stará o závažně nemocné pacienty. Jednoho dne je rychlou záchrannou službou přivezena studentka Laura (Caitlin Stacey). Ta tvrdí, že ji pronásleduje přízrak, který na sebe bere cizí podobu a projevuje se ďábelským úsměvem. Doktorka Rose to celé považuje za post traumatický stres způsobený sebevraždou Lauřina profesora přímo před jejími zraky. Laura však najednou zpanikaří, po chvíli nasadí maniakální úsměv a podřízne si hrdlo.

Rose je tím značně šokována. Druhý den ale špatné události pokračují selháním jejího úsudku u jiného pacienta, tudíž dostává týden volna, aby přišla na jiné myšlenky. Být sama doma ovšem rozhodně není lék na Rosino duševní zdraví. Celá ta událost ji totiž zasáhla mnohem více než je ochotná si přiznat, a tudíž by potřebovala spíše společnost profesionála. Oživilo to traumatické vzpomínky.

Špatný psychický stav dokáže divy, ale může to být celé také úplně jinak. Profesor pacientky Laury totiž také spáchal sebevraždu se stejným modem operandy. Co když nebyl ten usměvavý přízrak v Lauřine hlavě pouze výplodem její mysli, ale něčím, co není z tohoto světa, démonem lačnícím po bizarních úmrtích. Ať je to tak nebo tak, Rose se začínají dít podivné věci. Občas nějaký podivný stín, jindy silný pocit ohrožení. Domácí alarm se zbytečně zapíná. Postupně to všechno nabírá na intenzitě a je to čím dál více podivné. Avšak co se z toho vyvrbí, toť otázka.

První polovina filmu směřuje spíše směrem k dramatu a občasný hororový prvek slouží k oživení. Ovšem je to hodně důležité pro budoucí vývoj děje, kdy se postupně příběh překlopí do fáze jakéhosi policejního vyšetřování. Je to hlavně o kvalitním propojování informací a hledání nových.

Ze začátku je rozjezd velmi pomalý, nicméně pořád lze najít i pozvolnou, a hlavně neustálou gradaci. Zároveň by se to dalo brát i tak trochu jako poněkud delší úvod k hlavnímu námětu filmu. Dozvídáme se všechny důležité informace, které se budou hodit. Celá tato část je ale i tak dostatečně kvalitní, takže to divák rozhodně nebude mít chuť přeskočit.

V detektivní fázi se všechny události ze začátku filmu dostatečně zužitkují. Když už se nemusí zjišťovat moc informací, tak gradace může zrychlovat. Nicméně stále nenajdeme žádná hluchá místa, logickou hloupost nebo neodůvodněný odklon od normální reality. Velmi příjemně se to sleduje a je možné se těšit na to, co nás čeká dál.

Z hororového hlediska tady hlavně najdeme děsivé scény, které se odehrávají v mysli Rose. Ty jsou vytvořeny tak, že to vypadá jako další obyčejná scéna, ale pak se stane něco hrozného a nepřirozeného. Bylo by extrémní to zažít ve skutečném životě, ale na filmovém plátně to už tak zajímavé není. Dále hrají celkem důležitou roli lekačky. Ty nejsou zase tolik děsivé, ale hlavně bodují svojí naprostou nečekaností a některé mají i celkem originální nápad. Ještě se objeví krev a pohledy na brutální sebevraždy, ovšem to asi ani nestojí za řeč. Většinu času by se ovšem tento film asi nedal označit přímo za horor.

Konec filmu se snaží být nejvíce poplatný svému hlavnímu žánru. Ukážou se zde ty nejděsivější a nejméně příjemné scény na pohled, které výrazně překonávají ty ze zbytku filmu. Možná se ale od nich až příliš liší. Tak trochu to působí jako kdyby autoři chtěli dokázat, že umí i více hororové scény. Aby si někdo náhodou nemyslel, že ta spíše dramatická většina filmu nebyla tvůrčím záměrem, ale byla způsobena neschopností. Avšak i přes to je to provedeno tak, že se jedná o kvalitní zakončení gradace celého filmu.

Celý film by se dal brát i z čistě psychologického hlediska. Jako vývoj psychické choroby u člověka, která dokázala stvořit nadpřirozeno pouze za pomoci lidské mysli.  Nad to bychom tady mohli najít i typické fáze srovnávání se s negativní událostí. Najdeme popírání, hněv, smlouvání, deprese i smíření. Nic nechybí. Všechno by se nejspíše dalo zařadit do pojmu post traumatická stresová porucha. Nakonec je pouze na vás, jak se budete na celý příběh dívat.

Celkově se jedná o povedený dramatický horor, který má zajímavý přesah do psychologie a psychiatrie. Žádný aspekt filmu není vyloženě úžasný, ale zároveň tady není ani žádný průšvih. Všechno si krásně sedlo k sobě a vytvořilo komplexní celek. Navíc je to velmi zvýrazněno tím, že jde o celovečerní režisérský debut, a ne dílo ostříleného harcovníka. Od Parkera Linna ještě určitě uvidíme nějaký dobrý horor nebo dokonce kvalitní drama.

Automobily

Rose používá Kiu Sorento, zatímco její snoubenec jezdí v Tesle model S. Její kamarád od policie používá Dodge Charger. V jedné scéně je Rose při přebíhání ulice téměř sražena automobilem značky Hyundai.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1193629-usmev/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt15474916/?ref_=nv_sr_srsg_0

Autor: Daniel Trojan | pátek 18.11.2022 19:00 | karma článku: 8,00 | přečteno: 175x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,95 | Přečteno: 222x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 7,95
  • Průměrná čtenost 143x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.