Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze filmu Dobrá sestra - 65 %

Obětavá a přetížená sestra z jednotky intenzivní péče se sblíží s novým kolegou, který se jí stane oporou. Ovšem ve stejném období se oddělení pomalu začne halit do hávu smrti. 

Tento skutečný příběh nám bude prezentován formou kriminálního a dramatického thrilleru z produkce Netflixu. Film režíroval dánský rodák Tobias Lindholm. V hlavních rolích se představí Jessica Chastain a Eddie Redmayne.

Amy Loughren (Jessica Charstain) pracuje jako zdravotní sestra na jipce v nemocnici Parkfield Memorial. Pro pacienty by se klidně rozkrájela. Snaží se jim udělat pobyt co nejvíce příjemný, ale zároveň je naprostá profesionálka, která dokonale rozumí i lékařským aspektům svojí práce. Doma má dvě malé dcery, které samozřejmě také potřebují její péči. A aby toho nebylo málo, tak má ještě velmi nemocné srdce. Šetřit se ovšem nedokáže. Radši zničí sebe sama, než aby něco nebo někoho zanedbala.

Když už všechno začíná na Amy padat, tak se na oddělení objeví nový kolega. Oba jsou naladěni na stejnou vlnu, tudíž se rychle skamarádí. Charlie (Eddie Redmayne) jí začne ulehčovat práci a dělat společnost. Poté se tak trochu stane i součástí rodiny. Pro Amy se stane oporou a zároveň vrbou. Pevným bodem jejího života.

Charlieho jsme už poznali v úplně první scéně, přičemž jsme ho uviděli v úplně jiné poloze než se prezentuje před Amy.

V nemocnici se děje něco nekalého a úplnou náhodou zrovna od doby, kdy se objevil Charlie. Policie začíná vyšetřovat podezřelé úmrtí pacientky, kterou měla Amy primárně v péči. Vyšetřování zanedbání péče se poněkud vleče, ovšem na Amy neulpí ani kapka podezření. Hledáček policie se ovšem zaměří na Charlieho, který rozhodně není tak čistý, jak se snaží tvářit.

Nyní je čas přejít od suchého popisu děje k samotné recenzi. Charlieho úvodní scéna zanáší do hlav diváků velké pochybnosti o jeho osobní integritě. Což je značně kontraproduktivní, jelikož nás to připraví o budoucí překvapení. Tudíž by rozhodně bylo lepší zahájit film tam, kde se nám představuje Amy. Tím by začátek získal úplně jiný náboj a Charlieho příchod by působil jako příjezd prince na bílém koni. Je to dokonalý společník a pomocník, takže by nám připadalo téměř nemožné, aby se v něm skrývalo zlo. Ovšem s tou první scénou to už fungovat nemůže.

Když se objeví policie, tak je jasné, že náš první dojem byl správný. Ale teď už k samotným vyšetřovatelům. Ti jsou vyobrazeni velmi pozitivně. I přes velkou náročnost celého případu se opravdu snaží, a i zkušenosti na to mají. Jsou to skvělí zástupci svého povolání. Díky tomu nám je jich skoro líto, když celou dobu postupují od jednoho zoufalství k druhému. Od frustrace k frustraci.

Ovšem policisté nejsou jediní, kteří se musejí vyrovnávat s těmito negativními pocity. Ti jsou zvyklí, že se občas objeví nějaký náročný případ či dokonce pomníček. Mnohem více to zasahuje Amy, která rozhodně nemohla čekat takový vývoj událostí. Najednou se musí vypořádat s přerodem emocí z dokonale pozitivních na naprosto negativní. Vždyť skvělý kamarád a možná i budoucí partner postupně ukáže svojí druhou tvář, což je tvář absolutního zla. Je nesmírně těžké se s tímto vyrovnat. Po tom všem textu je už úplně jasné, v duchu kterých emocí se ponese zbytek filmu. A bude to silné.

Audiovizuální zpracování je velmi minimalistické. Výrazná hudba či umělecké kamerové kejkle tady rozhodně nemají místo. Příběh je dostatečně poutavý, aby takové věci nepotřeboval. Tady jde o zobrazení reálného života, který nesnímají profesionální kameramani a ani při něm nehraje líbivý soundtrack. Jde o příběh, který se skutečně stal a z toho pramení jeho síla. Kamera a hudba na sebe nesmí strhávat pozornost.

Celé je to kritika amerického systému zdravotnictví. Všichni jsou klidně ochotni jít i přes mrtvoly, jenom aby nepřišli o peníze a pověst. Sice nahlásí podezřelé úmrtí, aby byli z obliga, ale hážou policii klacky pod nohy. Zadržují důkazy a pod pohrůžkou vyhazovu odrazují zaměstnance od spolupráce s policií. Prostě aby případ zůstal nevyřešen a celé to vyšumělo do ztracena.

A to není všechno. I když Amy obětuje celý svůj život pro tento drsný systém, tak když onemocní, musí si náklady hradit z vlastní kapsy, jelikož nemá ani zdravotní pojištění. Nevděk světu vládne.

Celkově jde o povedené kriminální drama podle skutečných událostí. Toto náročné téma bylo pojato důstojně a bez zbytečného patosu. Příběh má tu hlavní roli a nic zbytečně neodvádí pozornost jinam. I když to může vypadat jako trochu málo, ale vězte, že je to naprosto dostačující pro správný zážitek.

Automobily

Amy jezdí v Jeepu Cherokee, zatímco Charlie používá Ford Tempo. Policisté, kteří vyšetřují podezřelá úmrtí jezdí ve Fordu Crown Victoria.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1022773-dobra-sestra/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt4273800/?ref_=nv_sr_srsg_0

Autor: Daniel Trojan | pátek 11.11.2022 19:00 | karma článku: 6,07 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,54 | Přečteno: 119x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 114x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 112x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Duna: Část druhá: Spasení pouštního národa přichází s nečekaným vůdcem (90 %)

Ve snaze o rozprášení rodu je poslední následník ponechán napospas poušti, kde jsou jeho jedinou nadějí hrdí domorodci. Ti v něm nakonec spatří svého mesiáše, který je ochrání před nepřáteli a dovede vstříc světlým zítřkům.

22.3.2024 v 19:00 | Karma: 10,95 | Přečteno: 222x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 7,95
  • Průměrná čtenost 143x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.