Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Men - 55 %

Po smrti manžela odjíždí vdova z ruchu velkoměsta, aby rozjímala a přehodnotila svůj dosavadní život. V jejím novém útočišti se jí absolutně nedostane potřebného klidu. 

Tohoto rozporu budeme svědky v psychologickém dramatu s prvky hororu z anglického venkova. Režie se ujal Alex Garland, jehož díla bývají naplněna originální vizí. V hlavní roli uvidíme Jessie Buckley, kterou doplní například Rory Kinnear a Pappa Essiedu.

Harper (Jessie Buckley) se snažila dosáhnout rozvodu se svým manželem Jamesem (Pappa Essiedu), který o tom nechtěl vůbec slyšet. Snažil se to spravit, škemral a vyhrožoval. Po násilné hádce ho Harper vyhodila z bytu. Záchrana vztahu už byla marná, tak je čas na pomstu a co největší ublížení manželce. James se vrhne ze střechy domu, aby s tím musela žít po zbytek života, uvažovat co by kdyby a připisovat si vinu.

Pro srovnání se s tragédií by se hodilo trochu změnit vzduch. Tudíž si Harper pronajala dům na venkově. Je to takové hezké stavení, upravený interiér i exteriér, hodně místností a moderního vybavení. Žádná rozpadlá barabizna nebo sídlo plné temných zákoutí a duchů. Prostě vcelku příjemné místo, kde strávit poklidnou dovolenou. Majitel je také celkem normální. Tady nic nehrozí.

Ale určitě stojí za to i okolí. Zelené lesy, kde vás nebude nikdo rušit. Jen vy, šustění listí a švitoření ptáčků. Žádný shon, hádky a stres. Pouze klid a mír. Ovšem stačí jeden stín, či podivná osoba na obzoru a poklidný ráj je fuč. Najednou je les nepříjemně opuštěný, daleko od bezpečí ostatních lidí a civilizace. Tento přerod navíc nastal ve starém tunelu, což je ideální temné místo, ze kterého přímo čiší hrozící nebezpečí. Harper rozhodně nemá čas o tom přemýšlet, jelikož je potřeba zmizet. Nebyl to totiž žádný přelud ztrápené mysli, protože se tajemný cizinec znovu zjevuje v dálce.

Jak je vidět z popisu děje, tak příběh tady nemá tak důležitou roli. Prim hraje atmosféra, a to jaké pocity dokáže v divákovi vyvolat. Napojíme se na Harpeřinu mysl a sdílíme její pocity. Někdy je v klidu, jindy se zlobí, pak má strach. A my to cítíme také. Takový ten silný niterný pocit, jako bychom to zažívali na vlastní kůži.

To by samozřejmě nebylo možné bez povedeného vizuálního ztvárnění. Zajímavé filmové záběry a prostřihy. Relativně dlouhé pohledy do přírody. Je možné se i tak trochu kochat, jelikož to je součástí tvorby té správné atmosféry. Ale brzy nastane již dříve zmíněná změna náboje příběhu, což se dokonale promítne i do vizuálního zpracování.

Nesmíme zapomenout ani na zvuk, ve kterém jsou kvalitně slyšet ruchy lesa a okolí. Hudba je spíše komorní, což se sem hodí. Navíc se opakování některých motivů využívá k znovu navození atmosféry, kterou jsme již dříve ve filmu zažili. To zvládne hodně urychlit její nástup a zbytečně tím není nutné ztrácet čas.

V poslední půlhodině se celý film stane velmi podivným. Atmosféra a související divácké pocity fungují stále dobře, ale děj najednou přestane být pochopitelný. Nic už nedává smysl a ani nevíme, proč se to všechno děje. A to je teprve začátek. Postupně to začne být opravdu strašně divné. Je to bizarní až úchylné. Možná bych tu změnu dokázal i pochopit, kdyby aspoň bylo jasné, jaký to má smysl. Ovšem bez pochopení smyslu to je pouze taková samoúčelná úchylárna, která má pouze šokovat. Někdo, kdo to pochopil, to může vidět úplně jinak. Bohužel jsem nebyl poctěn tím, abych to mohl posoudit, ale i tak věřím, že to musí mít nějaký hlubší význam.

Celkově jde o docela rozporuplné drama, které od začátku získává divácké body hutnou atmosférou a bohatým pocitovým nábojem. Děj je spíš jemným doplňkem celku. Ovšem toto bohužel nestačilo. Postupně se všechno stává čím dál podivnějším až skončíme u exhibice bizarnosti. Možná to mělo nějaký hluboký smysl, ale ten musel být pohřben tak hluboko, že jsem ho nedokázal najít. První polovina filmu je celkem divácky přístupná, nicméně konec si žádá hodně specifické publikum se silným žaludkem.

Automobily

Harper přijede na venkov ve Fordu Fiesta. Její kamarádka ji nakonec bude následovat v Nissanu Qashqai.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1027426-men/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt13841850/

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Trojan | pátek 4.11.2022 19:00 | karma článku: 7,51 | přečteno: 216x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Godzilla Minus One: Nezdolný národ monstru navzdory opět povstává z popela (77,5 %)

Japonsko navzdory nedozírným škodám a traumatům druhé světové války dokázalo nabrat kurz vstříc světlým zítřkům. Do toho bohužel přichází gigantické monstrum Godzilla, které poud nebude zastaveno promění zemi opět v trosky.

17.5.2024 v 19:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 70x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Opičí muž: Vykořisťování chudých se nakonec vždy krutě nevyplatí (72,5 %)

Drsný indický mladík se vydává na cestu odplaty za smrt svojí matky, kterou připravila o život zlovůle bohatých a mocných. Vzhlédl se v bájném opičím hrdinovi Hanumanovi a bojuje tak za všechny chudáky vykořisťované těmi nahoře.

10.5.2024 v 19:00 | Karma: 5,81 | Přečteno: 134x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 2,92 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,87 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 127x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Policie navrhla obžalovat 14 lidí za převedení 2000 migrantů, hrozí jim 16 let

21. května 2024  10:39

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí, které viní z organizování nelegální migrace z Turecka do...

Muže vinili, že si po hádce s družkou vzal syna jako rukojmí. Soud ho osvobodil

21. května 2024  10:38

Krajský soud v Plzni osvobodil jednatřicetiletého muže obžalovaného z braní rukojmí. Podle státního...

Pavel před hejtmanstvím ani nezamával. Choť Eva dostala kytku a zmizeli dovnitř

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  10:36

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Policejní zásah na Benešovsku. Zabarikádovaný muž v domě hrozí, že si ublíží

21. května 2024  10:31

Policisté zasahují od úterního rána na Benešovsku, kde se v domě zabarikádoval muž. Hrozí, že si...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 6,67
  • Průměrná čtenost 151x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.