Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sirotek: První oběť (Orphan: First Kill) - recenze filmu - 60 %

Rodina je nadšená z návratu kdysi unesené dcery, ale přitom vůbec netuší, že jim domů dorazil vlk v rouše beránčím. Nebo ještě něco horšího? Naděje na znovusjednocení rodiny se změní v labyrint nekalostí a všemožných intrik. 

To uvidíme v tomto dramatickém hororu z roku 2022 od režiséra několika dobrých hororů Williama Brenta Bella. V roli unesené dcery se představí Isabelle Fuhrman, kterou doplní členové rodiny v podání Julie Stiles a Rossifa Sutherlanda.

Tento příběh předchází ději filmu Sirotek z roku 2008. Ten pojednává o příchodu Esther do jiné rodiny, kde se také začne projevovat její zlé já, které postupně drsně naruší chod celé domácnosti. Oba filmy jsou prezentovány jako čistě fiktivní, avšak je možné naleznout podobnosti se skutečnými příběhy, včetně případu Barbory Škrlové z kuřimské kauzy, které mohly být inspirací.

Pokud Vás předchozí odstavce zaujaly a nevadil by Vám pomalý napínavý horor s hutnou atmosférou, tak rozhodně nečtěte dál a nejdříve si pusťte předchozí díl z roku 2008.

Teď už se konečně dostáváme k novému filmu. Třicetiletá Leena (Isabelle Fuhrman) je uzavřena v blázinci. Je vážně psychicky nemocná a nebezpečná. Bohužel vzhledem odpovídá malé holčičce, což většinou vyústí ve velké podcenění jejích schopností. Při jedné takové události se naší protagonistce podaří uprchnout, což je ale pouze začátek ďábelského plánu. Leena si totiž najde bohaté americké rodiče, kterým byla před pár lety unesena dcera a bylo by možné se za ni vydávat. Podoba jako vejce vejci je samozřejmě základ úspěchu. Už stačí pouze nějaký uvěřitelný příběh a cesta do Spojených států amerických je otevřená.

Rodiče Tricia (Julia Stiles) a Allen (Rossif Sutherland) jsou radostí bez sebe, že se jejich dcera „Esther“ vrátila domů. Roky na útěku se na jejím vzhledu poněkud podepsaly, nicméně pořád je to „ona“. „Esther“ se pomalu sžívá se svojí rolí osmileté dcery a prohlubuje vztahy s rodinou. Všechno je to ale pouze taková zástěrka, aby mohla více nenápadně provádět svůj ďábelský plán, což není pro rodinu vůbec dobrá zpráva. Samozřejmě se najdou i indicie, které svědčí o tom, že se děje něco nekalého, nicméně všechno lze uspokojivě vysvětlit. Ale voda na Albrightovi se už pomalu začíná vařit. Nebo ne?

Na začátku filmu se dozvíme něco málo o Leeně a uvidíme i ukázku jejích schopností, což nám naznačí budoucí vývoj děje. Potom se to ovšem tak trochu zadrhne a začínáme skoro od znova. Vidíme malou holku, která je poněkud zvláštní, a ne zrovna hodná, ale její zlo se teprve začne stupňovat. Což vyústí v docela nudnou pasáž, kdy především diváci znalí minulého dílu ale i ti ostatní odhadnou, co bude dál a prostě se na to celkem zbytečně čeká.

Uprostřed filmu se to konečně zlomí a začne kolotoč útoků a obrany proti ní. Kupa manipulací, psychopatie a sociopatie. Hodně věcí je spíše v psychické rovině, ovšem fyzického násilí se také nikdo neštítí. Rychlá gradace byla docela překvapení, ale rozhodně příjemné. Bylo hezké, že se neusnulo na vavřínech a tento film si dokázal najít i dostatek vlastního obsahu, a ještě trochu příběh vygradovat. Nejdříve to totiž vypadalo jako bychom měli skoro stejný děj jako v původním Sirotkovi, což by tady tak dobře nefungovalo.

Důležitou součástí filmu je navození té správné atmosféry. Je tady možné pocítit takovou stísněnost a tajemnost, které pramení ze zatažení „Ďábla“ do rodiny a čekání, co hrozného se přihodí. Pomáhají jak vybrané lokace, jako venkovské sídlo či uzavřená psychiatrická léčebna, tak zvolené depresivní zimní počasí. Korunu tomu nasazuje lehce noirový barevný nádech scén. V prvním díle byl tento aspekt filmu samozřejmě silnější, jelikož divák neměl vůbec tušení, co by se mohlo stát.

Celkem povedený, ale rozporuplný horor, který má velmi rozvláčnou první polovinu, velmi podobnou prvnímu dílu, která by leckoho dokázala odradit. Sice i tady najdeme velmi povedenou temnou a tajemnou atmosféru, ale jinak nic moc zajímavého. Naštěstí se to dokáže hodně zlepšit a vylepšit výsledný dojem. Tempo se hezky rozjede a příběh se rozvine správným směrem. Vlastně se to zlepšilo tak, že jsem nakonec odcházel s pocitem příliš brzkého konce.

Automobily

Leena využije k útěku z blázince Volkswagen Golf, popřípadě po americku Volkswagen Rabbit. Americká rodina jezdí v Range Roveru Sport. Dále tady najdeme například policejní Ford Crown Victoria nebo Jeep Wrangler.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/938924-sirotek-prvni-obet/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt11851548/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.extra.cz/zpravy-jedna-z-nejodpornejsich-kauz-v-cesku-od-kurimske-kauzy-uplynulo-uz-15-let-co-dnes-dela-bara-skrlova-e1962

https://www.e15.cz/magazin/rikaji-ji-barbora-byla-anicka-i-adam-ted-je-volna-ale-pod-dohledem-836182

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Trojan | pátek 14.10.2022 19:00 | karma článku: 3,79 | přečteno: 99x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 2,92 | Přečteno: 69x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,87 | Přečteno: 68x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 117x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 118x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Za hákový kříž v konvoji hrozí dvojici pět let, policie shání videozáznamy

9. května 2024  15:32,  aktualizováno  10.5 10:51

Policisté shánějí videozáznamy z oslav osvobození, které pořídili lidé při nedělní jízdě Konvoje...

Premiér se sešel s kandidátem na ministra Ženíškem, navrhne ho na jmenování

10. května 2024  10:36

Premiér Petr Fiala v pátek odešle návrh na jmenování Marka Ženíška ministrem pro vědu, výzkum a...

Okamura předčítal Trumpův projev, brzdí jednání o korespondenční volbě

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  10:32

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Jako první si vzal slovo předseda SPD...

Novou partnerkou Řehky je poslankyně STAN Opltová. Střet zájmů odmítají

10. května 2024  10:20

Náčelník generálního štábu armády Karel Řehka potvrdil partnerský vztah s poslankyní za STAN...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 84
  • Celková karma 7,38
  • Průměrná čtenost 139x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.